27 Kasım 2014 Perşembe

Pistonlu ve Sıcak Hazneli Basınçlı Döküm Makineleri

Makine; kalıp, pota, kalıp açma-kapama ve sıvı metali püskürtme kısımlarından meydana gelmektedir. Günümüzde çok kullanılan bu tip makinelerin tüm hareketleri otomatiktir. Metal bir font pota içinde ergitilir. Potadaki ergimiĢ metal içine daldırılabilecek Ģekilde bir silindir ve silindir içinde çalıĢabilecek bir piston vardır.
Makine, çalıĢma düğmesine basılarak çalıĢtırılır ve ilk hareketle birlikte itici pimler geriye çekilir. Bu arada dökülecek parçada delik kısımlar için maça kullanılıyorsa bu maçalar kalıplarındaki yerlerine yerleĢtirilir. Daha sonra makine kalıpları kapatılarak kilitlenir. Piston aĢağıya doğru hareket ederek silindir içine dolmuĢ olan sıvı metali metal kalıp boĢluğuna doldurur. Bu iĢleme sıvı metalin püskürtülmesi veya enjekte edilmesi de denir. Kalıptaki sıvı metalin katılaĢması için bir süre beklenir ve piston geriye çekilir. Bu arada kalıp açılır ve itici pimlerin yardımıyla da döküm parçanın kalıp yüzeyinden ayrılması sağlanmıĢ olur.
Bu iĢlemlerin tekrarı diğer döküm parçaların elde edilmesi demektir. Burada uzun uzun anlatılan iĢlemler çok kısa sürede olmaktadır.
Pistonlu ve sıcak hazneli basınçlı döküm makinesi kesit resmi
Pistonlu ve sıcak hazneli basınçlı döküm makinesi kesit resmi
1- Kapama silindiri 2- Gövde 3- Ana mil 4- Kollar 5- Kayar plaka 6- Kılavuzlar 7-Ön plaka 8- Meme 9- Deveboynu 10- Baskı silindiri 11- Piston kolu 12- Piston 13- Pota 14-Fırın 15- Kapak kalıbı 16- Ġtici kalıp 17- Kroshed 18-ġasi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder