22 Kasım 2014 Cumartesi

Alüminyum Döküm Parçası Cnc Makina ile Delik Delme Diş Açma


Alüminyum Döküm Parçasına Cnc Makina ile Delik Delme Diş Açma işlemi 

Cnc Makina Nedir : 
CNC (Computer Numerical Control), CNC 'bilgisayar sayımlı yönetim' anlamına gelir. NC tezgahlar, üzerine özel bir standarda göre delikler delinmiş bantlar ile "otomatik" olarak işleme yaparlar. CNC makineler, üzerine monteli bir bilgisayar aracılığı ile programlanarak "otomatik" olarak işleme yapan makinelerdir.

Bazı örnekler;

CNC Torna Tezgahı
CNC İşleme Merkezi
CNC Freze

CNC Plazma tezgahı. Daha çok gemi inşaat sektöründe kullanılır. Yatay durumda ki metal levhaları ( 200 mm - 3 mm) kesmek için kullanılır.
CNC makineleri kullanmak (programlamak) için G (hazırlık) kodları, M (yardımcı) kodları kullanılır. CNC makinelerin programlanmasında iki çeşit standart söz konusu olmaktadır.

1-ISO (Uluslararası Standardizasyon Organizasyonu) standardı
2-DIN (Alman Normları Enstitüsü) standardı
Makine üreten firmalar bu standartlar çerçevesinde bu kod sistemlerini daha da geliştirmiş ve daha çeşitli hale getirmişlerdir.

Günümüzde CNC makinelerin daha verimli, daha hızlı ve hatasız programlanabilmesi için CAD (bilgisayar destekli dizayn) ve CAM (bilgisayar destekli üretim) programları kullanılmaktadır.

Bilgisayarlarda oluşturulan tasarımlarda yine bilgisayarlarla CNC makinalar için işleme aşamalarına karar verilip bunlar simulasyonla kontrol edilir ve işleme için G kodları oluşturulur.

CAD, CAM, CNC: En basit ifadeyle, mekanik işleme gerektiren bir çalışmayı (delme, kazıma, boyama vs.), bilgisayardan gelen komutlara göre otomatik olarak yapan makinelere CAD CAM CNC makineleri denir.

CAD, CAM ve CNC ile örneğin dikdörtgen şeklindeki bir tahta parçasını evdeki el aletlerini kullanarak daire şekline getirmek istersek, tahta üzerine pergelle istediğimiz çapta daire çizer, ardından testere ile daire dışında kalan fazlalıkları keseriz. Güzel bir daire olması için dairenin çevresi üzerinde bu kez törpü ve zımpara ile daha titiz çalışır ve nihayetinde tahtadan dairemizi yapmış oluruz. Eğer dekupaj testereniz varsa bu işi çok daha çabuk yapabilirsiniz. Ancak tam daire olması için yine törpü ve zımpara ile temiz çalışma gerekecektir.


Matkap Tezgahı - Kılavuz - Pafta ile Diş Açma Ve Delik Delme Alform


Matkap - Kılavuz - Pafta ile Diş Açma Ve Delik Delme Nasıl Yapılır Makinası

Matkap Nedir:

Matkap; temel olarak delik delme, ek olarak havşa açma işlemleri için kullanılan, iki kesme kenarına sahip bir kesici takım türüdür. Delik delme operasyonu esnasında oluşan talaş, helisel kanallar vasıtasıyla dışarı atılır.

Havşa matkapları, delme operasyonu sonrasında oluşan çapakların alınması, deliğin keskin kenarlarının yumuşatılması (pah kırarak) ve cıvata gibi bağlantı elemanlarının başlarının gömüleceği yuvaların (silindirik veya konik havşaların) açılması amacıyla kullanılır. Yine de havşa açma işlemi için kullanılan kesici takımlar genellikle ikiden çok kesme kenarına sahip takımlardır ve bunları matkap yerine silindirik havşa takımı veya konik havşa takımı olarak nitelendirmek, bunları freze çakıları olarak düşünmek daha uygundur.

Matkap, halk arasında genellikle "matkap ucu" olarak anılmakta, "matkap" denildiği zaman genellikle gerçek adı "breyz" olan makine ifade edilmektedir. Teknik olarak "matkap ucu", matkabın, aralarında genellikle 118 derecelik açı olan iki kesme kenarının bulunduğu uç kısmını ("sivri" kısmını) ifade etmektedir.

Matkap takımları kullanılarak delme/havşa açma operasyonlarının yapıldığı tezgaha "matkap tezgahı" denir. Breyz ise günümüzde hemen hepsi elektrik motorlu, tabanca şeklinde, ucunda bir mandren bulunan el aleti/makinesidir. Matkap, mandrene sıkıştırılarak kullanılır. "Ev tipi" denilebilecek breyzlerin mandrenlerine genellikle en fazla 13 mm çapındaki matkaplar bağlanabilmektedir.

Kaynak: Alform Blog

Alüminyum Döküm Elektronik Elektrik Gövde Kutusu imalatı - Alform


Alüminyum Döküm Nasıl Yapılır Elektrik - Elektronik Gövde Kutusu imalatı - Alform- Alform


Kaynak: http://alform.com.tr/category/elektrik-urunleri