18 Ocak 2015 Pazar

Pirinç Basınçlı Döküm Alaşımları

Belli başlı özellikleri yüksek mukavemet, sağlamlık, korozyon ve aşınmaya karşı dayanım isteyen parça yapımında özellikle hassasiyet isteyen, Şekli karışık, dayanıklı ve ekonomik olması istenen işlerde pirinç alaşımlarının basınçlı dökümleri çok kullanılır. Otomobil dişlileri, vites dişli değiştirme çatalları, fren parçaları, Şok amortisör parçaları, çeşitli endüstriyel birleştirme parçaları, ev ve mutfak eşyaları gibi yerlerde kullanılır
Pirinç-Basınçlı-Döküm-Alaşımları


Çinko Basınçlı Döküm Alaşımları

Bütün basınçlı dökümlerde yaklaşık olarak % 60 oranında tercih edilir. Çünkü kolay ve süratli dökümü dolayısıyla ekonomik sonuç verir. Düşük döküm sıcaklığı dolayısıyla bu alaşımlarda yakıt fiyatı, kalıp fiyatı ve kalıp işletme masrafları düşüktür. Mekanik özellikleri iyi, işlenebilme ve bitirme işleri ekonomiktir.
Çinko Basınçlı Döküm Alaşımları


Dökülen işleri Kalıptan Çıkarma

Dökülen işleri Kalıptan Çıkarma
Basınçlı döküm kalıplarında parça şekillendikten sonra en önemli unsur, kalıp içindeki parçayı çıkarılabilecek bir sistemin olması ve bu sistemin önceden çok iyi bir şekilde tasarlanmış olmasıdır. Parçaların çıkarılmasında genellikle itici pimler kullanılır. Dökülmüş parça, kalıp açıldıktan sonra kalıp içinden hızla itici pimler yardımı ile çıkarılır. Bu işlem sırasında döküm parçanın deforme olmaması için itici pimlerin kalıp içinde nerelerden iteceğinin çok iyi belirlenmesi gerekir.

itici-pimlerin-kalıptaki-konumları

itici pimlerin kalıptaki konumları
itici pimlerin ölçüleri, uygulamaya göre 3 – 25 mm çapları arasındadır. En çok kullanılan pim çapları 6-8 mm ya da 10 mm’dir. itici pimlerin yüzeyleri, aşınmaya karşı çok sert nitrüre (azotla yüzey sertleştirme işlemi) yapılmalıdır.

Basınçlı Döküm Makinelerinin Bakımı

Bakımı yapılmış basınçlı döküm makinesi
Basınçlı döküm makinelerinin herhangi bir yerinin arızalanması, tüm çalıŞmaların durmasına neden olur. Bu nedenle basınçlı döküm makinelerinin bakımları tüm tesisi kapsayacak Şekilde yapılmalıdır. Her takım ve makineye yapıldığı gibi basınçlı döküm makinelerine de çalıŞma sırasında ve belli aralıklarla bakım yapılmalıdır. Özellikle her çalıŞma bitiminde temizlik yapılmalıdır. Bu makinelerin özelliklerine göre bazı özel bakımları olmakla birlikte genel olarak aŞağıdaki bakımlar yapılır:
  • Kalıp ve püskürtme memesi içinde kalan metal parçaları var mı kontrol edilmeli, varsa iyice temizlenmelidir.
  • Açma ve kapama sistemi iyi çalıŞmalıdır. Bu sistemin hareketli kısımları sık sık yağlanmalıdır.
  • Kontrol panosu, hareket kolları ve düğmelerinin çalıŞmasını kontrol edilmeli, arızalı olanlar derhâl onarılmalıdır.
  • Basınçlı hava veya hidrolik iŞletme sıvı kaçakları kontrol edilerek gerekli önlemler alınmalıdır.
  • Kalıp kilitleme sisteminin, ayarlanmıŞ olduğu Şekilde çalıŞması sağlanmalıdır.
  • DökülmüŞ parçaların kalıp içinden çıkmasını sağlayan itici pimlerin iyi çalıŞması sağlanmalıdır.
  • Kalıpların soğutma suyunun kalıpta rahat dolaŞması sağlanmalıdır. Suyun iyi dolaŞmaması bazı özürlerin ortaya çıkmasına neden olur.
  • Makine tesisinin iŞletme sıvısının donma riski olduğu için bulunulan yer sıcaklığının kıŞ aylarında 5 0C’den daha aŞağı düŞmesi engellenmelidir.
  • Kapama, presleme, geri çekme ve itici pistonlar, haftada en az bir defa olmak üzere temizlenmeli ve pistonların bütün yüzeylerine asitsiz gres sürülmelidir.
  • Tortu ve kirleri temizlemek için sık sık depo kontrol edilmeli ve filtreler temizlenmeli ve sızdırmazlık sağlanmalıdır.

  • kaynak: basınçlı döküm

Projektör

projektör
Projektör belirli bir yöntemde ışık demetinin yaklaşık paralel ışınlarını etkili bir şekilde göstererek yansıtan ve genellikle çevresinde döndürülülebilir olarak tasarlanmış bir aygıttır.
Projektörler ilk olarak Birinci ve İkinci Dünya savaşında yapay ay ışığı yaratarak gece saldırısı fırsatlarını artırmak için kullanıldı. Yapay ay ışığı tarihçi ve tank teoristi Gen. J.F.C. Fuller tarafından icad edildi.
Projektörler yaygın bir şekilde 2. Dünya Savaşı boyunca geceleri hava bombardımanı baskınlarına karşı savunma olarak kullanıldı. Yeni teknoloji olan radarlar yalnız erken uyarı amacıyla kullanılıyordu, uçaksavar silahları görsel olarak hedefi saptayabilme ihitiyacı duyuyordu, hedefi saptayabilmek için jenaratörler gökyüzünde uçakları aydınlatıyor böylece silahlar onları görebiliyordu, ayrıca kuvvetli ışıklar bombacıların görme alanlarını iki misli kısıtlıyordu.
İkinci Dünya Savaşında projektörlere General Electric’in 1942-A projektörleri dahil oldu. Bu projektör 152 cm’lik çaptaki lambası ile 800,000,000 kandela üretebiliyordu. 45 ile 56 kilometreye kadar doğrudan görünürlük kabiliyeti vardı ve 15KW jeneratörle çalışıyordu.
Son zamanlarda jeneratörler sıklıkla reklamcılıkta kullanılmakta, örneğin otomobil satıcıları; ışık ışınları geniş alanlarada görünebilir ve (en azından teoiride) ilgilenen insanlar jeneratör ışıklarını satıcıların ve mağazaların ışınlarını takip ederek ışığın kaynağı olan mağazaları ve satıcıları bulabilirler. Hem de film prömiyerlerinde kullanıldı; dalgalanan jenaratörler ışınları 20th Century Fox movie studio’nun logosunda tasarımsal öğeler olarak halen görülmektedir.
kaynak: projektör

LED lamba

LED-aydınlatma-lambaları-ticari
Çeşitli LED aydınlatma lambaları ticari olarak 2010’dan itibaren kullanılıyor. ev ampullerine vidalanarak yerleştirilir. Yayvan abajur (solda), okuma aydınlatması (ortada), ev lambaları (orta sağ ve altta) and düşük güçlü aydınlatma (sağda) kullanımları.
Işık yayan diyot lambası, ışık kaynağı olarak Işık yayan diyotlar (LED‘ler) kullanan katı hal lambasıdır. “LED lambası” genellikle Organik ışık yayan diyotlar (OLED) veya polimer ışık yayan diyotlar (PLED) teknolojileri gibi, geleneksel yarı iletken ışık yayan diyotları ifade ederken OLED ve PLED teknolojileri henüz ticari olarak kullanılamaz.
Özel ışık yayan diyotların ışık parlaklığı akkor ve yoğun floresan lambalarla karşılaştırıldığında, çoklu diyotlar daha çok birlikte kullanılır. LED lambalar birbiri ile değiştirilebilir veya diğer türlerle uyarlanabilir. Diyotlar doğru akım(DA) elektrik gücü kullanır. Bu yüzden LED lambalar, standart AA gerilimi elde etmek için iç devrelere de eklenebilirler.
Teknoloji önizlemesi
Genel amaçlı aydınlatma beyaz ışık gerektirir. LED’ler, çok güçlü renkli ışık üretirken, çok küçük dalgaboyu genişliğinde ışık yayar. Renk, LED yapmak için yarı iletken maddenin enerjisinin band genişliğinin karakteristiğidir. LED’lerden beyaz ışık elde etmek için, ya kırmızı, yeşil ve mavi LED’ler kullanmalı ya da ışığın birazını diğer renklere dönüştürmek için fosfor kullanılmalıdır.
İlk yöntem (RGB-LED), her biri birbirine oldukça yakın farklı dalgaboyuna sahip, çoklu LED çipleri kullanılarak açık beyaz ışık spektrumları üretilir. Bu yöntemin avantajı, herhangi bir kişinin her bir LED’in şiddetini ayarlayabilmesidir. Büyük dezavantaj ise yüksek üretim maliyetidir. Bundan dolayı ticari başarısı düşüktür.
İkinci yöntem fosfor dönüştüren LED’ler (pcLEDs), fosfor kombinasyonunda, genellikle mavi veya morötesi gibi tekbir kısadalga boylu LED kullanır. Bu, mavi ışığın bir kısmını emer ve beyaza yakın ışık yayar. Mekanizma floresan lambanın beyaz ışık üretimine benzerdir. Büyük avantajı, düşük üretim maliyeti ve yüksek CRI (Renk oluşturma dizini)dir. Dezavantajı ise ışık karakterinin dinamik değişiminin kolay olması ve fosfor dönüşümünde aygıtın etkinliğinin azalmasıdır. Düşük maliyet ve uygun başarımı, bugün genelaydınlatmada genişçe kullanılan teknoloji olmasını sağlıyor.
Kullanımı:
LED lambalar, hem genel aydınlatma hem de özel amaçlı aydınlatmalarda kullanılır. Renkli ışık gerektiğinde de, hiçbir süzgeçlemeye gerek kalmadan LED’ler çoklu renk üretebilirler. Bu, ışığın tüm renklerini üreten beyaz ışık kaynağındaki enerji verimliliği arttırır ve bir süzgeç ile görülür enerjinin bir kısmını süzer.
Floresan lamba ile karşılaştırıldığında, LED lambaların daha avantajlı olduğu görülür[1]. Çünkü yoğun floresan lambalar gibi civa içermezler, durağan hale dönebilirler ve açılıp kapanma esnasındaki titreşim etkisi göstermezler.
LED lambalarda kırılacak cam tüp yoktur ve iç parçaları serttir, darbelere ve titreşimlere karşı dayanıklıdır. Uygun elektronik tasarım sürücüsüne sahip LED lamba, büyük ölçüde ayarlanabilir ve herhangi akıma gerek kalmadan işlevini sürdürebilir.
kaynak: led lamba

Ev tipi LED lambalar

Edison burgusuna sahip, birbirleriyle değiştirilebilir akkor lambalar

LED lambalar birbirleriyle değiştirilebilecek şekilde akkor olarak ve standa. LED lambalar düşük gerilimde (normal olarak 12 V’luk halojen benzeri) değişik türlerde düzenli AA (örn 120 veya 240 VAC) aydınlatmaya uyacak şekilde yapılır. Bu lambalarda normalde AC gücü doğrultmak ve gerilimi iç LED elemanlarının kullanabileceği seviyeye dönüştürmek için devre bulunur
LED ampulü
2010 itibariyle birçok LED lambalar sıradan evlerde yoğun floresan lambalar yerine kullanılmaya başlandı. Düşükgüçteki lambalar 5 ile 40 Watt arasındadır. Örneğin 100 Wattlık bir akkor lambanın verdiği ışığa denk parlaklık 13 Wattlık bir LED lamba verebilir. Standart akkor lambalar yaklaşık 14 lumen/W’lık verimliliğe sahiptir. Avrupa Birliğistandartlarına göre, 60W’lık volfram lambanın ışık şiddetinin en az 806 lumen olması isteniyor.[2]
Çoğu LED lambalar ayarlanabilir olarak üretilmiyor. Fakat yine de bazı modeller ayarlanabilir olarak tasarlanıyor ve genellikle doğrudan yanarlar. Lambaların her birinin maliyeti 4$ ile 20$ (2010) arasındadır ve gün geçtikçe maliyetleri azalıyor. Yine de bu lambalar yoğun floresan lambalardan daha verimlidirler[3]. Ayrıca 30 bin saatten fazla ömürleri vardır (bu ömür maruz kaldığı sıcaklığa, bağlıdır ve maruz kaldığı sıcaklık azaltılabilirse, ömürleri önemli derecede arttırılabilir).
Özel kullanımları
LED flaş lambası
Beyaz LED lambaları dükkânlarda kullanıma sunulmuştur. Düşük güçte yüksek verimliliğe sahiptirler. El fenerlerinde, güneş güçlü bahçelerde, yollarda, bisiklet aydınlatmalarda kullanılıyorlar. Renkli LED lambalar trafik lambalarında kullanılıyor.
Son zamanlarda LED lambalar bahçe işlerinde ve çevre düzenlemelerinde yaygın olarak kullanılmaya başlandı. LED lambalardan yayılan ışığın dalga boyu özellikle bitkilerin klorofil emisyonunu tam karşılayacak düzeydedir. Bitkiye ışık verildiğinde bitkide gelişme etkin bir şekilde artıyor. Görünen ışığın Kırmızı ve Mavi dalga boylarıfotosentez için kullanılıyor.
Ticari kullanım öncüsü
İlk kurulan LED ofis aydınlatması 2009’da Manapakkam’da, Chennai Hindistan IT şirketi iGate tarafından kuruldu.[4] Kurulum için 3.700.000 Hint Rupisi (80.000 ABD$) harcadılar. Fakat masrafın 5 yıl içinde geri kazanılacağı zannediliyor.
2010’da, Sırbistan, Belgrad’daki Kral Aleksandra Bulevar’ın yeniden inşasında caddelerde LED aydınlatma kullanıldı

kaynak: led lamba

Yaygın aydınlatma İç Dış Aydınlatmalar

iç-dış-aydınlatma

Yaygın aydınlatma veya diffuse aydınlatma, Phong aydınlatma modelindeki en gerçekçi kısımdır. Ancak yine de sadece yaygın bileşen kullanılarak aydınlatılan cisimlerin donuk bir yüzeye sahip oldukları görülür. Işık kaynağı noktasal kabul edildiğinden, kaynaktan doğrudan ışık almayan cisimlersiyah görülür.
Yaygın aydınlatma bileşenine göre cisim üzerindeki bir noktanın renk değeri, gözlemcinin konumundan bağımsız, ışık kaynağından gelen ışın ile bu ışının cisme çarptığı noktadaki yüzey normali arasındaki açının kosinüs değerine bağımlıdır. Bu olay Lambert kanunu olarak adlandırılır.
Yaygın bileşenin matematiksel gösterimi aşağıdaki gibidir:
Idif = n * I = cos α
İfadedeki n ve I, birer normalize edilmiş vektördür. Böylece bu iki vektörün skaler çarpımı, aralarındaki açının kosinüsünü verir. İfadeden de anlaşılacağı üzere, diffuse bileşen yüzey normali ile ışık kaynağına olan vektörle bağımlı, bakış noktasından bağımsızdır.
İki vektörün arasındaki açı 0° olduğunda diffuse bileşen maksimum olurken, açı π / 2 olduğunda diffuse bileşen minimum olur. Eğer α > π / 2 olursa, yüzey arka yüzey kabul edilir ve aydınlatılmaz.
İlgili pikselin renk değeri hesaplanırken, kesişimin gerçekleştiği yüzeyin RGB değerleri Idif ile ayrı ayrı çarpılmalıdır.