27 Kasım 2014 Perşembe

Basınçlı Döküm



basınçlı döküm
Çelikten yapılmı Ģ kokil (sürekli) kalıplar içine sıvı metalin yüksek basınçla doldurulmasına ―basınçlı döküm denir. Kokil döküm yönteminde sıvı metal yer çekimi kuvveti yardımıyla kalıbı doldururken bu yöntemin geliĢmiĢ uygulaması olan basınçlı dökümde sıvı metal basınçla kalıbı doldurarak çeĢitli parçaların çok kolay ve seri bir Ģekilde elde edilmesini sağlamaktadır.
1849’da Sturges, 1852’de Barr, 1856’ da Pelize, 1877 de Dusenbury vb. kimseler elle çalıĢan basınçlı döküm makinelerin patentlerini aldılar. Bunu Ottmar Mergenthaler’in ―Linotip‖ adı verilen ve metal formları otomotik olarak dizerek gazete satırlarının elde edilmesini sağlamaktadır. Bu makine ile tarih sahnesinde ilk basınçlı döküm makinesi olarak yerini almakla birlikte ilk endüstriyel uygulama, kurĢun ve kalay alaĢımlarının motor yataklarına basılmasıyla baĢlar. Bunu kısa bir süre sonra iyi mekanik özelliklere sahip alaĢımların dökümlerine baĢladı. Kalay-kurĢun alaĢımlarından biraz daha yüksek ısıya sahip
olan çinko alaĢımlarında da baĢarı sağlanınca 1915’te bir Ģirket ilk defa ticari alüminyum alaĢım parçaları üretti. Birinci Dünya SavaĢı’nda bu teknikle gaz maskesi, makineli tüfek, dürbün vb. sistem parçaları basınçlı döküm ile yapıldı. Magnezyum ve pirinç alaĢım dökümleri ile geliĢti. YaklaĢık olarak 650 0C’de ergiyen alüminyum ve magnezyum alaĢımlarının yine yaklaĢık olarak 870 0C ergiyen ve ―pirinç‖ adıyla tanıdığımız bakır-çinko alaĢımları takip etmiĢtir.
basınçlı döküm
basınçlı döküm
Günümüzde de basınçlı döküm, metal iĢleme sanatının en önemli yöntemlerinden biridir. Son yıllardaki basınçlı döküm makineleri de güvenlik, emniyet ve akıllı makineler üretilerek günün Ģartlarına uyum sağlamıĢtır. Bu makinelerde voltaj dalgalanmalarından etkilenmeyen PLC ( Programmable Logic Control ), insan düĢünce birikiminin endüstriyel uygulamaya dönüĢtürebileceği mükemmel bilgisayar donanımlı hâle gelmiĢtir. Üç kademeli kalıp bağlama seviyesi, network bağlantı imkânı, internet, e-posta, SMS gibi IT teknolojilerini kullanma imkânı, otomasyona uygunluk, baskı sayıcı, makine çalıĢma zaman göstergesi, 16.000 adımlık program hafızası, dijital gösterge paneli, hata uyarı sistemi, uzaktan izleme imkânı, elle veya tam otomatik (300-400-600 ton) kullanım imkânı olan ve aynı zamanda çevreye duyarlı, kullanımı kolay, ISO 9000 ve CE kalite belgelerine sahip basınçlı döküm makinelerinin tercih sebepleridir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder