10 Aralık 2014 Çarşamba

Isıl işlem uygulanan alüminyum alaşımları

Isıl işlem uygulanan alüminyum alaşımları

  • Isıl işlem uygulanan alüminyum alaşımları
Alüminyum döküm alaşımlarının dokusu kabadır ve homojen değildir. Homojenliği sağlamak ve dokuyu inceltmek için ısıl iŞlem uygulanır. Bu alaŞımlar temelde Al-Cu-Mg alaŞımlarıdır. Ancak bu alaŞımlar 150 ºC sıcaklığın üzerinde dayanımlarını yitirir. Bundan dolayı yeni alaŞım geliŞtirilerek % 4 bakır- % 1,5 mağnezyuma ilave olarak % 2 nikel kullanılmıŞtır. Bu alaŞımın özelliği, yüksek sıcaklıklarda dayanımının fazla olmasıdır. Sıcak iŞlenebildiğinden dövülmüŞ ve preslenmiŞ uçak pistonları için kullanılır. Çil dökümlerin yapıları çok incedir.
% 1 Cu, % 0,9 Ni, % 0,1 Mg, % 1 Fe, % 0,2 Ti, % 2,5 Si içeren alüminyum alaŞımları çözündürme ısıl iŞlemi gerektirmeden 155 – 170 ºC’ de yaŞlandırılabilmektedir.
% 10 Cu, % 0,15-0,35 Mg, % 0,7 F.
% 12 Si, % 1 Mg, % 1 Cu, % 2,5 Ni ısıl iŞlem uygulanabilen alaŞımlara örnek gösterilebilir.
  • Modifikasyon
Alüminyum silisyum alaŞımlarında % 0,01 sodyum ilavesi ile modifikasyon bir baŞka ifadeyle inceltme iŞlemi yapılır. Aynı amaçla stronsiyum da kullanılmaktadır.
  • Tane inceltme
Alüminyum titanyum bor ön alaŞımları (Al-Ti-B) sıvı alüminyuma ilave edilerek tane inceltme iŞlemi gerçekleŞtirilir. Mekanik özelliklerin geliŞmesini sağlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder