5 Ocak 2015 Pazartesi

Basınçlı Döküm Makinelerinde Kalıp Kapama Sistemleri

Basınçlı-Döküm-Makinelerinde-Kalıp-Kapama-Sistemleri
Basınçlı Döküm Makinelerinde Kalıp Kapama Sistemleri
Kalıpları kapatma basıncı, metalin kalıp içine enjeksiyonu sırasında meydana gelecek basınçlara dayanması gerekir. Bu arada kalıpların birleşme yüzeyleri birbirine tam temas etmelidir. Yüzeyler arasında oluşabilecek en küçük boşluklardan sıvı metal dışarı fışkırarak kalıp içine giren sıvı metalin basıncı düşürür ve en ince noktalara kadar gitmesini engelleyerek işlerin özürlü çıkmasına neden olur. Bu durum makine ve etrafında çalışanlar için de büyük tehlike oluşturur. Birçok makinede kapama ve kilitleme işlemi hidrolik, basınçlı hava, elektrikli motor, kam veya el ile çalıştırılan aşağıdaki sistemlerle yapılır.
Çubuklu Hidrolik Kapama Sistemi
Basınçlı döküm makinelerinde kalıp kapama ve kilitlemede bu sistem yaygın olarak kullanılmaktadır. Basınçlı döküm makinelerinde hidrolik basınç iki yağ pompası ile sağlanır. Bunların biri alçak diğeri yüksek basınç pompasıdır.
Tam Hidrolik Kapama Sistemi
Bazı makinelerde kalıpların kapatılması tam hidrolik sistemle olur. Bu tip makinelerde kalıp kapama ve kilitleme işi hareketli tabla üzerine verilmiştir. Hareketli tabla sabit tablaya doğru hızlı bir şekilde belli bir yere kadar gelir. Daha sonra yüksek basınçta fakat yavaşça sabit tabla ile birleşerek kilitlenir. Yüksek basınç, sıvı metalin kalıp içine enjekte edilmesinden sonra katılaşma sonuna kadar devam eder. Bu işlemden sonra kalıp hızla açılır.
Mekanik Kapama Sistemi
Mekanik kapama, kilitleme ve açma mekanizmasına hareket kamlar veya çubuklu mekanizmalarla sağlanır. Bu mekanizmalar direkt olarak hareketli tablaya bağlanır. Bu amaç için kullanılan gerekli güç elektrik motorundan elde edilir. Bu Şekildeki kapama sistemi genelde küçük makinelerde tercih edilmektedir.

kaynak: http://alform.com.tr/blog/basincli-dokum-makinelerinde-kalip-kapama-sistemleri-2

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder